Oikean ilmamäärän valinta ammattikeittiöissä

Oikeanlaiset ilmamäärät ovat ammattikeittiöiden ilmanvaihdon suunnittelun tärkeimpiä tekijöitä. Jos ilmamäärät suunnitellaan liian suuriksi, aiheuttaa se ylimääräisiä kustannuksia esim. suurempien kanavien, IV-koneen sekä korkeamman energiankulutuksen johdosta. Liian suuret ilmamäärät voivat myös aiheuttaa ikävää vedon tunnetta. Myös liian suurien ilmamäärien korjaaminen aiheuttaa kustannuksia erityisesti puhaltimien tarvitseman energian sekä ilman esilämmityksen johdosta.

Hyvin suunnitellussa ilmanvaihdossa otetaan huomioon suunnitteluhetken ilmanvaihdon tarve keittiölaitteiden perusteella. Lisäksi tulisi huomioida asiakkaan mahdollinen toive laajentaa ilmanvaihdon tarpeita tulevaisuudessa. Monessa projektissa keittiökalustetaan alussa maksimikapasiteetilla, joten laajennusvaran jättäminen on hankalaa tai mahdotonta.

 

Miten päästään hyvään lopputulokseen?

Suosittelemme ottamaan avuksi erittäin näppärän laskentamallni EN16282 standardin osasta 1.

(EN 16282-1 : 2017 EQUIPMENT FOR COMMERCIAL KITCHENS – COMPONENTS FOR VENTILATION IN COMMERCIAL KITCHENS – PART 1: GENERAL REQUIREMENTS INCLUDING CALCULATION METHOD)

Standardin mukainen laskentamalli on jaettu kolmeen eri vaiheeseen. Jokaisen erillisen vaiheen laskentamalli soveltuu suunnitteluprosessin eri vaiheisiin. Ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan karkealla tasolla ilmamäärän tarve. Tässä vaiheessa laskenta on tilakohtainen, mutta siinä ei huomioida tilan sisäisiä ilmavirtoja. Karkean laskennan tulos on kuitenkin usein yllättävän lähellä lopullista ilmamäärää.

Näin saadaan jo vaikka hankesuunnitteluvaiheeseen tietoa ilmanvaihdon tarpeesta ja vaikka tätä kautta vaadittavista runkokanavien kokoluokista.

Laskennan eri vaiheet

 

1. Pinta-ala perusteinen laskentamalli (16282-1:2017; 8.2.2)

 

Jos keittiölaitteita koskevia tietoja ei ole saatavana, on tehtävä karkea laskelma taulukkoarvojen mukaisesti. Karkeaa laskelmaa saa käyttää arviointiin suunnittelun aloitus, tai hankesuunnittelu vaiheessa. Tällä laskentamallilla arvioidaan ilmanvaihdon tarve pinta-alan avulla kahdella eri käyttöalueella.

Käyttöalueet ovat:

  • Keittiön yleistilat, jolloin laskentaperuste on 25 l/s/m2
  • Valmistus ja astianpesu, jolloin laskentaperuste on 33 l/s/m2

 

2. Sieppausnopeuteen perustuva laskenta

 

Jos keittiön ruoanvalmistukseen käytettävistä laitteista on saatavana enemmän tietoja, kuten laiteluokka (esim, uuni/pata/rasvakeitin, jne), mutta ei kuitenkaan tarkkoja lopullisia tietoja kuten liitäntäteho, niin sieppausnopeuteen perustuva laskenta on nopea ja tarkempi kuin edellä esitetty tuntiperusteinen malli. Laskennassa huomioidaan arkkitehtipohjaan piirretyt huuva koot.

Tällä laskutavalla tulokseksi saadaan:

 

 

Ajankohtaista

Suomalaisvene Spirit of Helsinki hopealle OGR-kilpailussa

Suomalaisvene Spirit of Helsinki ylitti Ocean Globe Racen maalilinjan viime viikolla ja saavutti kokonaiskilpailussa historiallisen toisen sijan. Vene ja miehistö saapuivat maalin kolmantena veneenä ja olivat alkuun kiinni sekä luokka- että kokonaiskilpailun voitossa. Maiden Factor vei voiton tasoitusten jälkeen 17 tunnin erolla. Oman luokkansa (Sayula) Spirit of Helsinki voitti kirkkaasti. Suomalaiset käyttivät kilpailuun aikaa 179 päivää, 18 tuntia, 32 minuuttia ja 45 sekuntia. Purjehduskilpailun loppuminen tarkoittaa myös, että Tommi Uksila on taas takaisin Climeconin ruorissa.

Lue lisää

Vent.X vinkit – Rakennepalkkien ja esteiden lisääminen

Ilmavirran tiellä olevat esteet vaikuttavat päätelaitteiden hajotuskuvioihin. Mallintamalla esteet tarkasteltavaan tilaan voidaan tutkia niiden vaikutusta valitun päätelaitteen hajotuskuvioon ja ilman liikkeeseen. Tieto auttaa valitsemaan oikeat päätelaitteet tilaan ja sijoittelemaan ne optimaalisesti siten, että esimerkiksi esteestä alas kääntyvä ilmavirta ei aiheuta veto-ongelmia.

Lue lisää

EPD-laskettuja ja vastuullisia tuotteita asuntojen ilmanvaihtoon

LINE ja RINO -mallistoiden tuotteilla on nyt myös EPD-ympäristöselosteet. Esimerkiksi arkkitehdeille, sisustussuunnittelijoille sekä omaa taloa rakentaville ja remontoiville on tarjolla nyt myös hiilijalanjälkilaskettuja tuotteita. Kestävän kehityksen suosiminen on ollut nouseva trendi jo usean vuoden ajan ja se on selkeästi jatkumassa.

Lue lisää